Välj rätt vin till maten

Om du vill bli ett matlagningsproffs är det viktigt att du även tänker på vinvalet. Mat och vin är som gjorda för varandra och kan ge fantastiska smakkombinationer, men det gäller att matcha rätt vin till rätt mat för att undvika att texturer och smaker skär sig. Här hittar du de bästa tipsen.

Rödvin till kött

Ska du laga en fyllig kötträtt, exempelvis oxfilé, lamm, ossobuco eller viltkött? Då passar det bra med ett kraftigt och tanninrikt rödvin, exempelvis en fyllig och alkoholrik amarone från Italien. Hos Grapevine kan du läsa mer om vad amarone är för vin, hur det tillverkas och varför det är ett utmärkt vin ihop med många olika kött- och pastarätter. Vinet tillverkas av torkade druvor, vilket ger en tydlig fruktprofil som matchar sältan och fettet i köttet. Amaroneviner är lyxiga och ofta ganska dyra eftersom vinets tillverkningsmetod med torkade druvor kräver en större mängd druvor per flaska. Det finns många maträtter som passar till amarone så du bestämmer själv vad du vill laga när du vill imponera på dina gäster.

Vitt vin till fisk

Ska du servera fisk? Då är det bättre att satsa på ett vitt vin. Amarone är för kraftigt och smakrikt för de flesta fiskrätter. Vilket vin som passar bäst beror på hur fisken är tillagad samt vilka tillbehör och vilken sås som serveras. Ju mildare maträtt, desto lättare vin bör du välja. Grillad fisk eller fisk med smakrika såser klarar av fylligare vin. Grillad lax ihop med ett fruktigt rosévin är exempelvis en bra kombination.

Sött vin till efterrätt

Sötma i maten kräver sötma i vinet för att uppnå den bästa smakkombinationen. Välj gärna ett portvin till efterrätten eller ostbrickan. Portvin är ett sött starkvin från norra Portugal som passar mycket bra ihop med choklad, karamell och nötter.