Gör egna drycker

Världens godaste mat

Världen är full av fantastisk mat som vi aldrig hade kunnat drömma om vi inte hade kunnat resa så mycket som vi gör idag. Länder som Japan, Indien, Vietnam och Sydafrika bjuder på mat och restauranger i toppklass. Traditionella rätter mixas med världsliga influenser och bildar en helt ny stil. Maträtter som tacos, tikka masala, sushi, braai och den hederliga pizzan är några att nämna och som kan varieras i oändlighet trots att de räknas som kult-mat och rena rama klassikerna.

Michelinguiden sprider ut sina stjärnor

I Michelinguiden är det fortfarande Frankrike som toppar listorna över flest stjärnprydda krogar, men Italien, Danmark och Japan hamnar inte långt efter. För att få smaka några av världens bästa kockars mat behöver du dock inte alltid betala dyra pengar. Ofta men inte alltid. Det finns massor av gudomliga restauranger ute på landet och även gömda pärlor inne i städerna. Vill du äta något av det godaste som finns men där maten inte ska vara alltför dyr ska du satsa på att åka till Grekland. Här kan man snacka om Medelhavsmat i sitt esse! Fetaost, hemmagjord tzatziki, gyros och souvlaki är bara några rätter eller tillbehör att nämna.

Hur ser det ute hemma i Norden?

När vi tänker på vår svenska husmanskost och den nordiska bondematen är det kanske inte alla som som ler med uppskattning. Men då har de inte ätit modern svensk husmanskost som inspireras av klassikerna. I hela Norden äter vi någorlunda lika och det som förr betraktades som tungt och tråkigt i matväg har faktiskt fått ett rejält uppsving. Danmark är till exempel ett land idag som serverar högklassig mat på några av de absolut bästa restaurangerna i världen. Här är det inte bara traditionell husmanskost som gäller utan även ekologiska råvaror och inslag från olika kulturer. Just det naturliga i maten kommer starkt fram samt frågor som hur man tar vara på all mat och undviker matsvinn är heta ämnen på tapeten. Detta har många restauranger i hela Norden tagit till sig.

Japans kalla mat – en hit

I Japan äts merparten av maten kall. Anledningen till detta är att de flesta råvaror i Japans matkultur ska ätas råa och därmed kalla. Det finns självklart varm mat i Japan såsom japansk curry och olika soppor, men en stor del andra rätter är betydligt svalare serverade.

Japan är främst känt för sin fisk som framför allt äts som sushi. Men faktum är att Japan tillagar det allra bästa och godaste köttet enligt smaktester. Det är också extremt hög kvalitet på köttet där. Visste du också att Japan har vunnit flera år i rad för att ha tillverkat den bästa whiskeyn i hela världen? Jodå, så är det!